Powered by Blogger.

Sunday, 29 May 2016

Biskut Semperit Panjang


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit panjang ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.Mari membuat tempahan biskut semperit sekarang.

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 08:11

Wednesday, 25 May 2016

Tempahan Biskut Semperit


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.Mari membuat tempahan biskut semperit sekarang.
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 18:09

Sunday, 22 May 2016

First Giveaway Prelove by Lea Azleeya

http://sotskirt.blogspot.com/2016/05/first-giveaway-prelove-by-lea-azleeya.html
First Giveaway Prelove by Lea Azleeya
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini saya ingin join giveaway prelove by lea azleeya..

Hadiah yang ditawarkan agak menarik..

Hadiah Untuk Para Pemenang

3 helai Bawal Aidijuma / BBS Prelove

**3 orang pemenang sahaja di cari
**setiap pemenang akan mendapat sehelai bawal AJ / BBS
** Hadiah untuk pemenang 1 hingga 3, perlu memilih salah satu daripada 2 tudung AJ yang ditetapkan..

 
Hadiah Khas 1 helai Shawl BBS Prelove
Nak tahu lagi apa hadiah yang disediakan jom join dan baca syarat-syarat yang dibuat oleh Lea Azleeya First Giveaway Prelove by Lea Azleeya


Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 18:25

Pencarian Bloglist Jun 2016

Pencarian Bloglist Jun 2016
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kepada blogger sekalian jom sama-sama kita memeriahkan lagi pencarian bloglist Jun 2016 yang dikendalikan oleh beeha azman ini..

Tarik tutup adalah 4 Jun 2016..

Sila klik banner diatas untuk sama-sama join segmen ini :)
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 18:17

#Ananasgoodmood Shawls Giveaway

http://frauananas.blogspot.my/2016/05/ananasgoodmood-shawls-giveaway.html
Clik banner untuk join

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Jemput join segmen ni.

Due date adalah 22 May 2016
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 17:55

Wednesday, 18 May 2016

Jualan Biskut Semperit


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biskut semperit tradisional yang sedap dan rangup untuk dinikmati musim perayaan ini?

Kini jualan biskut semperit bagi tahun 2016 telah dibuka.

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM26.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 05:33

Monday, 16 May 2016

Biskut Semperit Sukatan Cawan


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biskut semperit tradisional yang sedap dan rangup untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan kuih semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur. 

Proses pembuatan biskut semperit ini masih lagi menggunakan sukatan cawan, yakni resepi yang digunapakai adalah resepi turun-temurun. Kualiti dari segi rasa amat dititikberatkan. Dijamin kepuasan anda ketika memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90%. 

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM26.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:36

Friday, 13 May 2016

Semperit Sedap dan Rangup


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biskut semperit tradisional yang sedap dan rangup untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan kuih semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM26.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 19:35

Thursday, 12 May 2016

SEGMEN : Pencarian Bloglist Bulan Jun & Pencarian Bloglist tahun 2016

http://bidadarisado.blogspot.my/2016/04/segmen-pencarian-bloglist-bulan-jun.html

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Mari sama-sama kita meriahkan lagi segmen yang dikendalikan oleh syf.dean ini yang tengah mencari 10 pemenang untuk dimasukkan didalam bloglist blog beliau..

Jika anda ingin sertai sama sila klik banner diatas ya..

Selamat bersegmen saya ucapkan..
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 09:21

First Giveaway By Izzati Suhaide


First Giveaway By Izzati Suhaide
Klik SINI untuk join


Syarat-syarat adalah:

1) Buat tajuk entri "First Giveaway By Izzati Suhaide"

2) Follow blog berikut:

3) Follow IG:
zatiesuhaide, iz_hijabist, rizzdania, azlinda.alin, by_khaty, norazilah72, yanieyusuf, amysyeera, nizam84, anizz_annisaa, mreenadotcom

4) Like Page:



5) Masukkan blog berikut ke dalam bloglist anda:
Izzati Suhaide
Irrayyan
Mastura Din

6) Add facebook Parizan Mohd Zain

7) Follow G+
+Izzati Suhaide 
+Amanda Suria 

8) Like post berikut
http://bitly.com/1Tu9axb
http://bitly.com/21yfZUA
http://bitly.com/1NkfQS0
http://bitly.com/1X9lPvi
http://bitly.com/1OeP5cD
http://bitly.com/1X9lTLl
http://bitly.com/1TnvR65
http://bitly.com/1O1tCJk


Senarai hadiah:
1) Produk VCO - 8 x pemenang
2) Produk Hanalays - 1 x pemenang
3) Flower Shawls - 1x pemenang
4) Tudung Aidijuma - 1 x pemenang
5) Cash RM20 - 1 x pemenang
6) Cash RM10 - 4 x pemenang
7) Topup RM10 - 3 x pemenang
8) Rosesoap - 1 x pemenang
9) Novel Inggeris Far Away by Aisya Sofea - 1 x pemenang


*Hadiah akan bertambah jika penyertaan lebih 50*

Jom Join. Ajak rakan-rakan anda yang lain. Good Luck!

Tarikh tutup 31 Mei 2016 jam 11.59pm

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 09:15

Monday, 9 May 2016

Tempahan Biskut Raya 2016

Tempahan Biskut Semperit
Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari untuk membuat tempahan biskut raya 2016 produk biskut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan kuih semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM26.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 16:14

Wednesday, 6 April 2016

Kuih Semperit


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari kuih semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan kuih semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM28.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 03:21

Saturday, 19 March 2016

Biskut Semperit


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.

Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.

Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM28.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 20:50

Tuesday, 8 March 2016

Happy Women Day 2016

Today  is international women day
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Today when I log in in my account facebook at 3.00am this morning I see this banner, Happy International Women Day 2016 especially to all my followers blogger in this site and google plus.

Today  is my first time I write in English yoo in my blog, wow that is improvement to me. Actually my English is not so good, my muet test just got band 2 but now me still studying at degree level. Alhamdulillah. 

To all junior out there that want to take muet make sure you get atleast band 3 okay, dont be like you senior ni band 2 ja.

So today I want to give some gift to all my subcriber , follower on this blogger and also at google plus. Want see what gift I want to release?

This wing design
Wow.. This customize design for header blog I want to give to all my subscriber in my email list. 

The word at the center the black one can be change to your word, while in the premium want it don't have the watermark my blog url address. 

If you want to get this customize header blog just put your name and email at end of this post entry.

Please kindly share this post to all your women friends blogger and facebook to get this nice customize header blog.

Happy Women Day 2016.


Bila dah masuk email subcribe ni nanti verify dekat email anda ye.

Happy Women Day 2016, subcribe to our mailing list to get monthly customize header for FREE

* indicates required





Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:59

Thursday, 3 March 2016

Pakar SEO Malaysia

Keyword
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ini saya ingin menggunakan keyword pakar seo malaysia , dimana article ini jika anda dapat jumpa di search engine bermakna ia akan menjawab soalan saya di blog personal saya iaitu seo sudah mati.

Sebelum saya mengulas lebih lanjut ingin saya memberi peringatan bahawa didalam post ini akan saya bongkarkan rahsia teknik SEO yang berkesan yang ramai orang tidak tahu atau sedar. Mahupun didedahkan secara umum secara besar-besaran. Jadi post kali ini akan menjadi panjang dan sila ambil masa anda untuk membaca, serius ia tidak rugi masa anda pun. Saya bukan la sehebat mana, ada lagi hebat dari saya . cuma artikel yang saya tulis ini adalah berdasarkan pengalaman saya yang telah saya buat dan ingin berkongsi dengan anda semua.

Pada pandangan saya, Search engine optimization ini tidak akan mati. Kalau ia mati macam mana anda nak buat search ? dan dapatkan result yang anda inginkan. Sebagai contoh artikle ini yang menggunakan keyword pakar seo malaysia boleh anda jumpa di search engine.

Saya akan berkongsi sedikit mengenai pengalaman saya semenjak terlibat dalam dunia blogger akhir tahun 2011.

Untuk makluman, saya telah menceburi dunia blogger ini sejak akhir tahun 2011 dan mula aktif pada tahun 2012. Sejak dari itu, saya telah menyelongkar pelbagai teknik SEO yang berkesan untuk diguna pakai. Jadi hampir 4 tahun sudah saya mengkaji Teknik SEO ini kebanyakkannya berubah sedikit demi sedikit dan mungkin anda tidak tahu dan tidak sedar mengenai teknik yang akan saya kupas didalam entry ini.

Mungkin saya tidaklah popular dikalangan blogger kerana, saya sudah banyak kali tukar domain dari yang percuma blogspot.com > dot.tk > mahupun premium ahmadhasif.info. dan sekarang ahmadhasif.my
Tetapi nama TheNewMinded masih saya kekalkan sebagai identiti saya. 

Selain itu, pada masa zaman munculnya facebook yang satu ketika menjadi trends terbentuk la satu Group bernama Geng Blogger Sengal (GBS) time tu kan ada cerita geng bas sekolah.. Jadi saya pun terlibat sama-sama memeriahkan lagi ahli GBS ini. 

Jadi sudah tiba masanya untuk saya dedahkan teknik yang telah diguna pakai dan berjaya, teknik ini biasanya saya akan dedahkan semasa personal coaching bersama saya dan mahu pun bual bicara bersama rakan it lain untuk bertukar pendapat.

Jika anda rasa artikel ini berguna ada button share di sebelah kiri. Tekan share untuk sebarkan ilmu ini kepada orang ramai. 

Teknik Pertama

Keyword
Teknik ini biasanya selalu didedahkan oleh semua orang yang bercerita mengenai teknik SEO iaitu keyword. 
Ya betul. Ini merupakan satu teknik yang amat penting untuk memastikan blog anda tersenarai didalam search engine.

Untuk menggunakan teknik ini anda boleh guna tools :
  1. Search engine seperti GOOGLE , Yahoo, Bing
  2. Keyword adwords planner. Nak belajar baca ini Belajar Adword Keyword Planner

Anda boleh menggunakan tool diatas ini untuk membantu anda mencari keyword yang betul dan menjadi pilihan orang ramai. Jadi baru anda akan mendapat organic traffic dari search engine.

Keyword adwords planner adalah sebagai satu tool untuk mendapat tahu berapa ramai yang search keyword itu dilakukan adakah ia 100, 1000 mahupun jumlah yang besar.

Jadi untuk keyword yang saya gunakan adalah apakah itu zika virus yang dimana telah saya update pada 26 Feb 2016 yang lalu.

Teknik Kedua 


Apakah Readability Score
Saya   akan teruskan kepada teknik kedua yang mana mungkin ramai orang tidak tahu mahupun sedar sebenarnya Readability Score ini merupakan salah satu elemen yang penting agak terbaru yang dikeluarkan oleh seacrh engine, bagi merankingkan kedudukan post article anda. 

Info mengenai readability score ini telah diberitahu oleh rakan saya sendiri iaitu fariz luqman.

Jadi apa yang penting sangat readability score ini? Nak tahu baca post ini Readability Score

Jika anda sudah baca anda akan faham apa kepentingan readability score.

Secara ringkasnya, readability score ini berdasarkan skala 0% - 100% dimana lagi tinggi skala anda lagi mudah untuk dibaca content yang ada didalam post anda itu. 

Sebagai contoh jika PR anda adalah 0 dan PR website B adalah 2, jika readability score anda lebih tinggi berbanding website B maka website anda akan berada berdekatan dengan website B mahupun anda akan berada diatas website B. Ini tidak termasuk faktor alexa ranking ya, alexa ranking juga mainkan peranan dalam hal ini.

Jadi untuk post saya mengenai apakah itu zira virus yang baru sahaja 3 hari di postkan sudah berada di page google.com.my yang ketiga. boleh lihat gambar untuk lebih faham. Saya yakin ia akan terus menaik dan menaik.

Maybe, akan ada setengah pembaca saya ini cakap ala post tu belum cukup sebulan lagi mana nak tahu result, okay jika itu yang bermain di fikiran anda. Cuba google.com.my search Surau Di Suria KLCC apa yang anda jumpa? 

Bak kata rakan saya "Keyword Malaysia ni senang je nak tapau bila kena caranya :D".. 
Memang betul, jadi nak tahu cara ini lah yang tengah saya ceritakan ini.

Lazada Malaysia

Teknik Ketiga

Mobile Friendly
Baru masuk teknik ketiga dah panjang bergini, tabahkan hati amik masa untuk tambah ilmu. 

Teknik ketiga ini adalah mobile friendly, mungkin juga ini telah ramai tahu bahawasanya semenjak 21 April 2015 google telah update algorithm untuk siapa website dia lebih mobile friendly lagi tinggi ranking dia.

Untuk mengetahui apa itu mobile friendly boleh baca article disini

Jadi dah bacakan so sekarang faham apa itu mobile friendly. 

Jadi jika blog anda tidak mobile friendly maka ranking anda akan jatuh. 

Okay kita berehat sebentar... 

Jadi sudah tiga teknik saya lontarkan kepada anda dimana ini merupakan teknik yang terbaru dan berkesan, kalau anda telah tahu teknik ini, adakah anda melakukannya? 

Untuk teknik yang lain saya dapat rasakan anda juga telah tahu melalui para penulis lain mengenai teknik SEO ini. Ataupun anda boleh cari disini Label SEO

Okay ini last teknik saya kongsikan untuk masa ini..

Teknik Keempat

Webmaster Bing
Teknik yang terakhir saya akan berikan adalah webmaster. 

Anda tahu terdapat dua webmaster yang mesti anda ada untuk submit website anda. Iaitu
  1. Webmaster Bing
  2. Webmaster Google
Anda tahu apa kelebihannya webmaster bing dan google ni? Nak tahu rujuk post ini

Kegunaan webmaster ini salah satu penyumbang terbesar untuk memasukkan blog anda disearch engine dengan mudah & cepat.

Apa perlu anda lakukan submit kan url blog anda dan juga sitemap blog ada settle. Tunggu ia bantu untuk index url blog anda di google.

Okay setakat ini teknik saya kongsikan.. Nak tahu lebih lanjut boleh komen dibawah.. Kang saya release banyak info nanti bahaya pula.. haha.. Selamat beramal dengan 4 teknik ni ya.. 

Soalan
  1. Adakah saya menggunakan ping entry website?
Jawapan untuk suatu masa dahulu ya saya gunakan tetapi sejak beberapa tahun ini saya telah tidak lagi menggunakannya. 

Keputusanya masih sama malah blog saya lebih tinggi ranking berada di search engine.

Saya juga telah melakukan ujikaji terhadap blog saya sendiri dimana saya tidak menggunakan ping website seperti www.biskutsemperit.my dimana anda boleh Gunakan Keyword Biskut Semperit Tradisional .

   2. Ini sahaja teknik yang saya gunakan?

Jawapan, ini adalah sebahagian.. Tahu maksud sebahagian itu adalah 50% daripada 100%.. Mengikut apa yang saya terangkan ini merupakan teknik yang asas dan penting untuk anda lakukan bagi memasukkan post anda di search engine dan ketahui basic bagaimana kedudukan ranking anda ditentukan. 

Lepas anda dah buat 4 teknik ni, guna teknik lain pula, teknik lain ini la yang lagi 50% itu.

Jadi dengan ilmu yang ada ini anda boleh kaji sendiri blog anda itu.. Jika kena caranya fuh page 1 & 2 tu anda punya la.. 

Banyakkan Membaca dan Combine kan ilmu yang anda ada. Try dan betulkan tengok apa jadi.. 

Study Smart, Gunakan Teknik SEO yang betul2 berkesan sahaja dikekalkan diblog anda okay.

Tips

Jangan gunakan atau elakkan nama entry anda yang baru sama dengan yang telah dipublished. Dari pengalaman salah satu akan disingkirkan dari search engine -.- , belajar dari kesilapan ya.. 

Kenapa jangan guna yang sama? Sebab algorithm yang baru akan mengambil dan mengupdate post yang terkini untuk dipamerkan.. Jika post lama anda itu berada di page 1 top 10 pastu article baru anda itu nama sama or hampir sama, post yang lama itu akan disingkirkan dan article yang baru akan masuk untuk dilistkan , untuk ranking keberapa belum tahu lagi.

Jadi untuk berwaspada sila pastikan setiap entry name or url name untuk entry adalah lain dari post anda yang lain okay.. 

Nak tahu post yang mana? 

Post yang ini Keyword Lama Belajar Adword yang berada di top 10... Keyword baru Belajar Adword - Keyword Planner yang lama punya disingkirkan terus tak jumpa page mana tah.. hahaha.. yang baru ni berada di page kedua (top 20)

Keyword ini memang panas ooo.. haha.. Belajar Adword punya keyword siap ada iklan tapi tu la nak buat macam mana masih belajar, jadi lepas ini tidak ulang lagi dah.

Peringatan

Sila pastikan anda tidak membuat spamming di group2 seperti di google plus community, group facebook atau dimana2 sahaja.

Sila buat post secara berjadual ya.. Oooo, hampir terlupa post berjadual ni pun salah satu teknik.. Teknik Promoting ni mula2 dulu saya cerita sekarang punya ada ubah sedikit flow dia. Nanti ada masa saya bongkarkan.

Untuk makluman jika anda post secara banyak dalam satu masa di google plus community admin akan dapat satu notification post anda sebagai satu spam, admin ada hak untuk accept , remove ataupun ban anda dari community itu.. Jadi buat secara berjadual okay..

Jadi jika anda rasa article ini mungkin bermanfaat kepada rakan anda terus tekan share button okay.

Sekian dari saya,
Teknik SEO Blogahbar




Fill in your email address, we would sent to you latest tutorial and info and freebies.

* indicates required



Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 17:43

Saturday, 27 February 2016

Apakah Kebaikkan Memakan Sayur Celery

Sayur Celery
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai apakah kebaikkan memakan sayur celery ini?

Nama celery's ini merupakan derive daripada Celtic word yang bermaksud "air". Celery ini membiak secara meluas di negara Eropah. Manakala negara pengeluar utama adalah dari negara France, German, Holland dan Begium.

Kenapa anda perlu memakan celery ini?

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:22

Thursday, 25 February 2016

Kebaikkan Kulit Kayu Manis (Cinnamon) Terhadap Kesihatan

Kulit Kayu Manis
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai kebaikkan kulit kayu manis (Cinnamon) terhadap kesihatan kita.

Kulit kayu manis ini juga dikenali sebagai Cinnamomum cassia yang mana boleh didapati ditanam dinegara china, Indonesia dan juga vietnam. Didalam satu  tulisan cina yang telah didokumentasi mengatakan semenjak 2700 b.c. west asia, eropah, dan afrika telah mengimport kulit kayu manis ini dari india dan juga merupakan titik permulaan ia berkembang menjadi rempah.

Di dalam kulit kayu manis ini mengandungi antaranya seperti :-

  • manganase
  • iron
  • kalsium
  • fiber
Mengikut kepercayaan orang di India 'chewing' kulit kayu manis ini dapat membantu didalam mengawal kitaran haid (menstrual cycle). 

Selain itu, berkumur dengan campuran dari kulit kayu manis sebanyak 1 sudu kecil bersama 1 satu sudu kecil madu yang dicampurkan kedalam air panas dapat membatu melawan bau nafas yang kurang menyenangkan.

Bagi mereka yang mempunyai blood pressure boleh cuba meminum air extract kulit kayu manis ini bagi mengawal blood pressure anda.

Sekian sahaja info untuk hari ini.. 

Terima kasih kepada para subcriber blog ini, jadi pada anda yang belum subcribe sila subcribe untuk mendapatkan informasi yang di update.

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:13

Wednesday, 24 February 2016

Lobak Merah Bagus Untuk Kesihatan?



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit kebaikkan lobak merah (carrots)

Tahukah anda lobak merah ini dikategori dalam kumpulan sayuran "taproots". Warna lobak merah ini kebiasannya berwarna oren dan mempunyai saiz 7 hingga 9 inci.

Kenapa anda perlu memakan lobak merah ini?

Di dalam lobak merah ini mengandungi kandungan seperti fiber, potassium, vitamin B6, vitamin A dan juga vitamin C dan juga ia mengandungi carotenes yang mana bagus untuk mereka yang ada diabetes. Selain itu ia juga turut mengandungi beta-carotene membantu untuk penglihatan waktu malam.

Berdasarkan rujukan yang saya baca lobak merah ini bagus untuk mereka yang mempunyai diabetes, emphysema dan juga untuk penglihatan.

Bagi mereka yang mempunyai diabetes, lobak merah ini bagus untuk membuat insulin meraka lebih efektif dan dapat meningkatkan blood glucose control.

Selain itu, ia juga turut membantu penglihatan pada waktu malam. Hal ini kerana kandungan beta-carotene yang adalah didalam lobak merah ini yang mempunyai antioxidant memberi perlindungan terhadap macular degeneration.

Jadi mari sama-sama kita amalkan permakanan lobak merah ini.
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 13:47

Tuesday, 23 February 2016

Resepi Kek Pisang Sedap Mudah & Murah

Kek Pisang
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit resepi kek pisang sedap mudah & murah.

Saya sendiri telah mencubai resepi ini memang sedap jadi anda dirumah boleh lah cuba ya. Senang sahaja buat ia.

Peralatan yang diperlukan adalah :-
  1. cawan penyukat yang ada tulis cup2 tu.
  2. oven
  3. bekas untuk membakar kek
  4. mesin pengisar untuk proses adunan

Bahan - bahan yang diperlukan adalah :-
  1.  2 cups all purpose flour
  2. 1 sudu kecil sebuk penaik
  3. 1 sudu kecil vanilla essance
  4. sedikit garam
  5. 3 biji telur
  6. 1/2 oren punya juice
  7. 3/4 cup gula castor
  8. 3/4 butter
  9. 3 biji pisang
  10. sedikit coklat cip ikot anda nak letak berapa banyak.

Cara-cara nya adalah :-
  1.  amik butter dan gula kisar menggunakan mixer sehingga ia berwarna pale yellow dan kembang.
    Mixer
  2. sementara tunggu untuk butter tu kembang sediakan 3biji telur dan 3 biji pisang, pisang itu perlu dilenyek-lenyekkan.
    3 Biji Telur & 1 Sudu Perisa Vanila
    3 biji pisang yang telah dilenyekkan
    Saya guna lemon sedikit untuk gantikan oren. lebih kurang 1 sudu besar
  3. Setelah butter itu bertukar menjadi pale yellow, masukkan telur sebiji demi sebiji dan letakkan perisa vanilla, juice oren tadi dan sedikit garam. Pukul sehingga menjadi creamy.
  4. Selepas itu, masukkan pisang yang telah dilenyek-lenyek tadi tu sedikit demi sedikit, dan pukul sehingga menjadi rata.
  5. Dah siap. Masukkan tepung dan pukul hingga menjadi sebati dan masukkan coklat cip.
  6. Siap sedia masukkan kedalam bekas untuk dibakar.
  7. Suhu oven adalah 176 darjah celcius selama 30 - 40 minit.. Ini oven saya saya la.. Ataupun sehingga ia masak berwarna perang. Nak tahu dah masak ke belum cucuk kek dengan lidi tengok kalau tak de melekat maknanya masak dah tu.
Kek pisang yang telah siap dibakar

Selamat mencuba... 
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 18:26