Powered by Blogger.

Saturday, 27 February 2016

Apakah Kebaikkan Memakan Sayur Celery

Sayur Celery
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai apakah kebaikkan memakan sayur celery ini?

Nama celery's ini merupakan derive daripada Celtic word yang bermaksud "air". Celery ini membiak secara meluas di negara Eropah. Manakala negara pengeluar utama adalah dari negara France, German, Holland dan Begium.

Kenapa anda perlu memakan celery ini?

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:22

Thursday, 25 February 2016

Kebaikkan Kulit Kayu Manis (Cinnamon) Terhadap Kesihatan

Kulit Kayu Manis
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai kebaikkan kulit kayu manis (Cinnamon) terhadap kesihatan kita.

Kulit kayu manis ini juga dikenali sebagai Cinnamomum cassia yang mana boleh didapati ditanam dinegara china, Indonesia dan juga vietnam. Didalam satu  tulisan cina yang telah didokumentasi mengatakan semenjak 2700 b.c. west asia, eropah, dan afrika telah mengimport kulit kayu manis ini dari india dan juga merupakan titik permulaan ia berkembang menjadi rempah.

Di dalam kulit kayu manis ini mengandungi antaranya seperti :-

  • manganase
  • iron
  • kalsium
  • fiber
Mengikut kepercayaan orang di India 'chewing' kulit kayu manis ini dapat membantu didalam mengawal kitaran haid (menstrual cycle). 

Selain itu, berkumur dengan campuran dari kulit kayu manis sebanyak 1 sudu kecil bersama 1 satu sudu kecil madu yang dicampurkan kedalam air panas dapat membatu melawan bau nafas yang kurang menyenangkan.

Bagi mereka yang mempunyai blood pressure boleh cuba meminum air extract kulit kayu manis ini bagi mengawal blood pressure anda.

Sekian sahaja info untuk hari ini.. 

Terima kasih kepada para subcriber blog ini, jadi pada anda yang belum subcribe sila subcribe untuk mendapatkan informasi yang di update.

Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 15:13

Wednesday, 24 February 2016

Lobak Merah Bagus Untuk Kesihatan?



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit kebaikkan lobak merah (carrots)

Tahukah anda lobak merah ini dikategori dalam kumpulan sayuran "taproots". Warna lobak merah ini kebiasannya berwarna oren dan mempunyai saiz 7 hingga 9 inci.

Kenapa anda perlu memakan lobak merah ini?

Di dalam lobak merah ini mengandungi kandungan seperti fiber, potassium, vitamin B6, vitamin A dan juga vitamin C dan juga ia mengandungi carotenes yang mana bagus untuk mereka yang ada diabetes. Selain itu ia juga turut mengandungi beta-carotene membantu untuk penglihatan waktu malam.

Berdasarkan rujukan yang saya baca lobak merah ini bagus untuk mereka yang mempunyai diabetes, emphysema dan juga untuk penglihatan.

Bagi mereka yang mempunyai diabetes, lobak merah ini bagus untuk membuat insulin meraka lebih efektif dan dapat meningkatkan blood glucose control.

Selain itu, ia juga turut membantu penglihatan pada waktu malam. Hal ini kerana kandungan beta-carotene yang adalah didalam lobak merah ini yang mempunyai antioxidant memberi perlindungan terhadap macular degeneration.

Jadi mari sama-sama kita amalkan permakanan lobak merah ini.
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 13:47

Tuesday, 23 February 2016

Resepi Kek Pisang Sedap Mudah & Murah

Kek Pisang
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit resepi kek pisang sedap mudah & murah.

Saya sendiri telah mencubai resepi ini memang sedap jadi anda dirumah boleh lah cuba ya. Senang sahaja buat ia.

Peralatan yang diperlukan adalah :-
  1. cawan penyukat yang ada tulis cup2 tu.
  2. oven
  3. bekas untuk membakar kek
  4. mesin pengisar untuk proses adunan

Bahan - bahan yang diperlukan adalah :-
  1.  2 cups all purpose flour
  2. 1 sudu kecil sebuk penaik
  3. 1 sudu kecil vanilla essance
  4. sedikit garam
  5. 3 biji telur
  6. 1/2 oren punya juice
  7. 3/4 cup gula castor
  8. 3/4 butter
  9. 3 biji pisang
  10. sedikit coklat cip ikot anda nak letak berapa banyak.

Cara-cara nya adalah :-
  1.  amik butter dan gula kisar menggunakan mixer sehingga ia berwarna pale yellow dan kembang.
    Mixer
  2. sementara tunggu untuk butter tu kembang sediakan 3biji telur dan 3 biji pisang, pisang itu perlu dilenyek-lenyekkan.
    3 Biji Telur & 1 Sudu Perisa Vanila
    3 biji pisang yang telah dilenyekkan
    Saya guna lemon sedikit untuk gantikan oren. lebih kurang 1 sudu besar
  3. Setelah butter itu bertukar menjadi pale yellow, masukkan telur sebiji demi sebiji dan letakkan perisa vanilla, juice oren tadi dan sedikit garam. Pukul sehingga menjadi creamy.
  4. Selepas itu, masukkan pisang yang telah dilenyek-lenyek tadi tu sedikit demi sedikit, dan pukul sehingga menjadi rata.
  5. Dah siap. Masukkan tepung dan pukul hingga menjadi sebati dan masukkan coklat cip.
  6. Siap sedia masukkan kedalam bekas untuk dibakar.
  7. Suhu oven adalah 176 darjah celcius selama 30 - 40 minit.. Ini oven saya saya la.. Ataupun sehingga ia masak berwarna perang. Nak tahu dah masak ke belum cucuk kek dengan lidi tengok kalau tak de melekat maknanya masak dah tu.
Kek pisang yang telah siap dibakar

Selamat mencuba... 
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 18:26

Friday, 19 February 2016

Pemenang Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR


Pemenang NO.1


Pemenang NO.2


Pemenang NO.3





Pemenang NO.4


Pemenang NO.5

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Gambar diatas adalah 5 orang pemenang untuk giveaway kali ini. 

Boleh Rujuk Senarai Peserta Senarai Peserta

Sila :-

  1. Mesej di page Facebook TheNewMinded
  2. Nama Penuh
  3. Emel & Website
  4. NO hp
  5. No akaun bank (prefer maybank)
Sila tuntut hadiah anda dalam masa 5 hari @ sebelum 24 Feb 2016

Sekian Terima Kasih
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 22:10

Tuesday, 9 February 2016

Biskut Semperit Gebu


Rupa bentuk biskut semperit setelah siap di masak di dalam oven.
 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?
 
Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit gebu ini sehingga tahap 90% puas hati.
 
Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.
 
Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.
 
Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.


Rupa bentuk salah satu packaging biskut semperit keluaran AHBAR siap sedia
 untuk di deliver kepada pelanggan.


Pandangan sisi susunan biskut semperit di dalam bekas. 


Normal Price RM28.00







Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 12:25

Monday, 1 February 2016

Cara Mudah Buat Pop Up Widget Subcribtion Email Form

Mail Chimp tutorial
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin membuat satu tutorial pop up email subscribtion.

Bagi mereka yang ingin memulakan bisnes atau mereka yang mempunyai blog info ingin keep in touch dengan readers anda boleh mengikuti tutorial ini.

Bagi mereka yang khusus untuk mulakan perniagaan online dan ingin menghantar promosi terbaru kepada pelanggan anda mailchimp ini sangat membantu. Sebagai contoh macam email yang selalu dapat dari parkson yang mengiklankan produk yang tengah promosi kepada email anda. Ia mailchimp ini dapat lakukan perkara itu.

Tamabahan pula mailchimp ini merupakan percuma untuk 2000 subscriber dan 12 000 mail per bulan.

Untuk tutorial kali ini saya akan mengajar bagaimana cara untuk setup pop up email subscription form ini.

  1. Langkah pertama perlu pergi website mailchimp dan signup link
  2. Anda perlu isi butiran-butiran yang dikehendaki.
  3. Selepas dah Berjaya akaun aktif anda boleh memulakan create list.

  4.  Selepas anda isi kesemua detail itu anda pelu tekan save..
  5. Paparan seperti dibawah akan keluar
Langkah 5..

Anda  perlu menekaan signup form.



Paparan seperti ini akan keluar seperti dibawah, anda perlu memilih subcriber pop up.


 Paparan untuk edit akan keluar seperti gambar dibawah.. Anda perlu edit perkataan dan tekan generate code.

 
 
Selepas itu anda siap anda perlu tekan generate code dan copy code tu dan paste di blog html anda..

Untuk mudah diblogspot anda boleh pergi ke layout > add gadget > choose html > paste code tadi di ruang itu dan save..

Result anda boleh lihat begini..
Continue Reading...
Published By: Ahmad Hasif - 23:05